Armata la români, episodul V – Reclame, reclame, reclame!

Acest articol a fost citit de 697 ori!

Așa cum începusem să povestesc în postul anterior, distracțiile în “armata pe caii de lemn” erau puține. Iar noi încercam să facem să ne treacă timpul cât mai plăcut. O problemă majoră era faptul că stingerea se dădea pe la ora 21.30, iar noi eram învățați de acasă să ne culcăm târziu. Așa că după ce se stingea lumina trebuia să facem ceva în dormitor, ca să ne mai treacă timpul. Eram cam 25 de oameni  în dormitorul nostru, majoritatea din județele Moldovei și  Munteniei, cu concentrare pe zona Buzău, Prahova, Brăila. Salvarea ne venea de multe ori de la colegul nostru prahovean Burtescu, care știa să cânte la chitară și reușise să o introducă în unitate. Burti  știa să cânte folk, melodii la modă și melodii amuzante, multe din “folclorul studențesc”. Ca să mai destindă atmosfera noaptea, după stingere, ne-a învățat Cântecul  reclamelor.

Reclamele în comunism erau prezente într-un mod cu totul sporadic, în ziare sau la televizor. Cu toate acestea când și când vedeam una nouă, care de obicei stârnea zâmbete condescente, fiind comentată și mai ales parodiată mult timp după apariție. Mai circulau prin folclorul oral și reclamele contrafăcute, de bășcălie, care le imitau pe cele oficiale, dar denaturându-le sensul. Mi-aduc aminte lucruri de genul: “Care este cea mai ieftină femeie din România? –  Eugenia!”; “Victoria – 50 de salamuri într-unul singur!”.

Burti, colegul nostru, ne-a învățat repede Cântecul Reclamelor, care a avut un succes colosal. Veneau și colegi din alte dormitoare să participe, ba după un timp chiar și unii elevi de școală militară ar fi vrut să-l audă, dar le era frică să circule noaptea după stingere, era riscant pentru cariera lor. Rețeta era simplă: chitaristul cânta o bucată dintr-o melodie de succes, este vorba de “Opriți Timpul!” al Corinei Chiriac, pe care o folosea ca refren repetat obsesiv, iar între două refrenuri oricare dintre noi recita cât mai tare o reclamă la modă, contrafăcută ca să sune amuzant! Pentru ca să va faceți o idee, linia melodică era cea din fragmentul de mai jos:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=929yHdiPIDs]

Iar cuvintele Corinei fuseseră modificate, refrenul fiind el însuși o reclamă amuzantă:

  1.  „Opriți dricul….

Mortul ar vrea să bea un Cico,

Un Cico dacă ar bea,

Mortul poate ar învia!

Reclame, reclame, reclame:”

Iar aici fantezia participanților se dezlănțuia, stimulată și de întunericul ce domnea în dormitor. Mi-aduc aminte că o jumătate de oră de reclame și cântec era durata minimă a unui astfel de show! Pentru exemplificare o să vă redau mai jos câteva dintre reclamele pe care mi le mai amintesc, dintre care unele făcuseră carieră în epocă, iar altele erau mai puțin cunoscute. Deci – să cânte muzica!

Refren

La munte sau la mare, în orice-mprejurare,

Servieta “Diplomat”,  te face de cac*t!

Refren

Ciocolata Pitic,

Te face… voinic!

Refren

Moartea-i sigură cu cobra,

Dar mai sigură-i cu Mobra!

Refren

Pasta de dinți Supercristal,

Face dinții ca de… cal!

Refren

Nici o masă fără peste !

Fiindcă peștele… prostește?

Refren

Vrei să cucereșți femeia?

Folosești săpunul Cheia !

Refren

Nu e carte ca Shogunul,

Nici mașină ca… Lăstunul!

Refren

Vrei să-ți satisfaci nevasta?

Folosești saltea Relaxa!

Refren

Nu e pește ca stavridul,

Nici echipă ca Rapidul!

Refren

Poate un Trabant remorca un elefant?

E neverosimil?

Cu benzina Peco, totul e posibil !

Refren

La munte sau la mare, în orice deplasare,

Ceva tare între picioare! Motoreta MOBRA!

Refren

-Chiar și împăratul Nero,

Se spăla la fund cu… Dero !

Refren

-Folosiți săpunul Duru,

Face fața precum cur*l!

Și tot așa până obosea cântărețul, sau se epuiza repertoriul de reclame. Poate părea o distracție copilărească azi, când reclamele sunt ceva mai mult decât banal, dar acum 30 de ani persiflarea “brandurilor comuniste”, pe întuneric și muzică, ni se părea ceva teribil de amuzant.

Acest articol a fost citit de 697 ori!

Please follow and like us:

0 Replies to “Armata la români, episodul V – Reclame, reclame, reclame!

  1. Superba a fost și atunci și acum parodia Cântecul reclamelor.Am auzit o prima data n studenție și mi a rămas in amintire pana azi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.