Acest articol a fost citit de 414 ori!
Ceea ce citesc zilele acestea in spatiul media romanesc ma infioara si-mi da dureri acute de cap. Pornind de la falsa chestiune a steagului secuiesc, care odata arborat pe o cladire oficiala inseamna ca acea cladire oficiala nu mai este in Romania, ci in Sekulia, tara neinventata inca a secuilor, sfertodoctii si patriotarzii de tip petarda s-au repezit pe ecranele tembelizoarelor si in spatiul virtual ca sa rezolve problema!
Ce a urmat vedeti cu totii: invective, declaratii sforaitoare, amenintari, invitatii la parasirea tarii, ambitii de politicieni ratati transpuse in declaratii de genul: ”s-a incalcat legea”, postari si comentarii pe FB, inclusiv afise infantile de genul: “Tinutul secuiesc este pamant romanesc! Distribuie daca esti patriot… si n-ai somn din cauza steagului secuimii… ”.
Ceea ce ma uimeste pe mine este faptul ca bizonul mioritic, de regula prea putin aplecat asupra istoriei neamului sau si originii sale, care greu ar lua o carte in mana ca sa mai invete ceva, in timp ce ii este infinit mai usor sa se uite la tembelizor unde colcaie de analisti si formatori de opinie de ocazie, bizonul deci inca mai pune botul la provocari nationaliste cusute cu ata alba.
Habar nu are cine sunt secuii ca neam si obarsie, nu le stie istoria, nu stie cum au ajuns locuitori ai Ardealului,si ce au facut ei in ultimii 800 de ani! Dar au steag propriu, fu…-le muma-n c… , si mai vor si sa-l afiseze peste tot, ca si cum pentru asta ar fi facute steagurile!
Daca acest bizon s-ar uita pe stema Romaniei (nu, nu aia cu sonde si lanuri galbene, pe cea actuala), precum si pe vechea stema regala(da, a nenorocitilor aia de nemti care au luat Pelesul inapoi, in loc sa-l lase boborului, sa se bucure de el), ar avea o mare surpriza!
Surpriza ar consta in faptul ca Transilvania, Moldova, Muntenia, Dobrogea au la randul lor steme, care se regasesc fiecare intr-un cadran al stemei Romaniei. Iar pentru Transilvania, heraldica a reunit simboluri graitoare despre specificul ei: acvila romaneasca* cu capul intr-o parte, cele 7 cetati sasesti care au dat numele german al provinciei (Siebenburgen) si, surprise-surprize, luna si soarele(steaua) cu 8 colturi de pe steagul secuiesc! Pentru ca cei care au conceput stema au gandit ca ea trebuie sa spuna ceva esential despre provincia in cauza, respectiv diversitatea etnica!
Aici s-au cam intalnit cu spusele lui Emerich, unul dintre primii 3 ”regi sfinti” ai maghiarilor, care ni s-au transmis sub forma: “O tara cu un singur neam, si unde se vorbeste o singura limba, este o tara saraca!”. Dar ce rost are sa vorbim acum despre intelepciunea unui ungur, fost migrator, care manca carne cruda de sub sa in peregrinarile sale, in timp ce noi incingeam gratarele, vechi de mii de ani, pe aceste meleaguri?
Daca ar incerca sa afle de ce le-a trebuit secuilor steag, patriotul “nationale” ar putea sa aiba si alta surpriza. Adica sa descopere ca secuii, oameni de cuvant, au luat parte la batalia de la Calugareni, in randurile ostii lui Mihai Viteazul. Desi promisiunile facute lui Mihai de catre imperiali n-au fost onorate in intregime, secuii au raspuns prezent convocarii la oaste si au ajuns la timp la Calugareni. La Selimbar, satui de impilarea grofilor, care era grea si pentru romani, dar si pentru secui, mai multe mii de secui au trecut de partea lui Mihai, alaturi de care mai luptasera. Moise Secuiul era capitanul lor atunci. Problema este ca neavand un steag sub care sa lupte, a fost creat repede unul, care este cel pe care il folosesc si astazi.
Deci cand a fost creat steagul, romanii si secuii luptau alaturi, iar steagul nu a suparat pe nimeni. Acum luptam iar impreuna impotriva saraciei, greutatilor si vremurilor grele, dar steagul le sta in gat unora. Intamplarea asta cu steagul mi-aduce aminte de vremurile de demult ale maghiarizarii fortate a romanilor din Ardeal, cand nu li permitea acestora sa afiseze tricolorul romanesc. Si atunci romanii il strecurau peste tot pe unde puteau: in modelele iilor, in braurile tesute, la panglica palariei, la harnasamentul cailor, si tot asa. Simtandu-se mandri ca au undeva o bucatica de tricolor, care le amintea ca sunt romani, ca au o identitate proprie. Cu ce suntem noi mai breji decat ungurii din trecut, cand vrem sa le interzicem secuilor sa-si afirme identitatea?
Mai mult, incercam sa le interzicem afisarea steagului pe cladiri oficiale, invocand o lege care reglementeaza arborarea drapelelor “altor state” pe cladirile oficiale din Romania. Pentru cei care nu inteleg decat cu greutate limba romana se impune o precizare: secuii nu sunt cetatenii altui stat, si nu abordeaza steagul Ungariei. O mai fac pe la anumite sarbatori, unele cu tenta iredentista, dar si atunci este de discutat la fel de mult cat sunt de condamnat. Daca la o manifestare in cinstea lui Aron Pumnul sau Eminescu, la Cernauti, ucrainenii le-ar interzice romanilor bastinasi arborarea tricolorului, sunt sigur ca am sari ca arsi si am incepe sa strigam despre discriminare si drepturile minoritatilor. De ce sa aplicam dubla masura in cantarirea faptelor?
Implementarea in mintile oamenilor simpli a ideii ca secuii nu sunt bastinasi, si daca nu le convine ceva ar trebui sa plece in tara lor, este o mare prostie, iar efectul ei pe termen lung este foarte daunator.
In primul rand secuii nu au o tara a lor! Originea lor este turanica, dupa majoritatea savantilor neimplicati in disputa romano-maghiara, dar nu se stie daca au venit in Panonia alaturi de huni sau alaturi de maghiari. Sau cu alta ocazie neprecizata. Initial vorbeau alta limba, si erau asezati pe prima granita de est a statului maghiar. Dupa cucerirea Ardealului au fost stramutati pe noua granita de est, la curbura Carpatilor, sa le apere trecatorile. Cu timpul s-au maghiarizat, crestinarea in acelasi rit ca si ungurii facilitand aceasta alaturare. Prin secolul XIII cronicarii ne spun ca” traiau amestecati cu valahii, de la care au si invatat alfabetul acestora”. Maghiarizarea le si convenea, d.p.d.v. al drepturilor dobandite, adica asezarea intre cele 3 “natiuni” recunoscute oficial in statul maghiar, mai ales dupa ce la putere au venit regii angevini.
Ca o scurta paranteza, primii 3 “regi sfinti” ai ungurilor i-au tratat pe romani cu acelasi respect ca si pe celelalte neamuri existente in regat, sau incurajate sa vina sa se aseze: secui, evrei, chazari, musulmani, cumani, pecenegi, sasi, etc. Discriminarea a inceput dupa ce pe tronul Ungariei au venit “europenii” din neamul de Anjou, care ascultau de porunca papilor de a ii aduce la “dreapta credinta”, catolica, pe eretici si schismatici. Pe orice cale, inclusiv prin foc si sabie.
Deci cu timpul secuii au ajuns sa se considere maghiari, ceea ce este dreptul lor inalienabil la alegere, noi cel mult putem sa ne dam cu parerea ca unii din afara. Si noi avem romani in Basarabia care se considera “moldoveni”, tot dupa o alegere proprie, asupra careia nu zabovesc aici. Ideea pe care vreau sa insist este aceea ca dupa 800 de ani de vietuire pe teritoriul unei tari, aceea este tara ta. Secuii, ca si sasii si maghiarii traitori in Ardeal de la inceputul mileniului doi, se pot considera in egala masura astazi bastinasi pe aceste meleaguri. Sunt, daca vreti, “proprietari de buna credinta” asupra locurilor unde traiesc. Ma rog, sunt chiar daca unii nu vor sa recunoasca asta.
Nu ai unde sa-i gonesti, pentru ca ei sunt ardeleni de cand lumea. Chiar daca au nostalgia vremurilor cand provincia era condusa de unii ce vorbeau aceeasi limba cu ei, nu cred ca secuii ar accepta sa plece in masa catre Ungaria, lasandu-si vatra veche, unde au trait si murit de atatea sute de ani. Acei dintre romani ce considera asta posibil, cred ca au o problema! Problema asta au avut-o si o au si alte natii, si din pacate din cauza ei au murit numai secolul trecut zeci de milioane de oameni nevinovati.
Deci secuii sunt aici de sute de ani. Ne-am mai ciocnit de-a lungul istoriei intre noi, am luptat alaturi la Bobalna, la Calugareni, la Selimbar, ca in istoria oricaror natii care imparteau acelasi teritoriu. Nu idilizez convietuirea romanilor cu secuii in trecut, ca nepot de pastor covasnean nu am cum sa o fac. Dar nici nu accept ca suntem condamnati iremediabil la conflict. Am vazut ce au facut politicienii romani in secuime in ultimile zeci de ani: inapoiere economica, lipsa de drumuri decente, incurajarea schimbarii resedintei, aducerea de populatie romaneasca in zona, etc. Stiu ce au facut si secuii in contrapartida: incercari de maghiarizare a romanilor aflati in numar mic, discriminare, lipsa de dialog.
Dar cred ca raul cel mai mare il reprezinta si pentru unii si pentru altii politicienii, cu discursul lor nationalist-extremist, scos la iveala de ori cate ori se discuta despre imposibilitatea lor de a ne face sa traim mai bine. Si pe noi, si pe secui. Cand politicienii nu se amesteca, oamenii simpli se inteleg pana la urma. Nu usor, dar se inteleg. Am prieteni in secuime, am rude casatorite cu maghiari acolo, nu sunt nestiutor asupra realitatilor. Si nu uit ca la nunta varului meu din Covasna, acum cativa ani, erau 350 de romani si o singura familie de maghiari. Iar cand si cand orchestra anunta :”si acum o melodie pentru oaspetii nostri maghiari”. Pentru ca toata lumea sa se simta bine.
Asta inseamna respectul fata de vecinul tau. Cand traiam la tara se invata in cei 7 ani de-acasa. Acum ne-am mutat la oras si ne trebuie o clasa “pregatitoare”. Ca sa fim invatati sa convietuim unii cu altii. Cine ne va preda insa convietuirea?
Politicienii?
*Cand am scris articolul nu stiam despre legendara Pasarea Turul, simbol drag maghiarilor, de aici confuzia facuta.
Acest articol a fost citit de 414 ori!
Felicitari pentru echidistanta si spirit civic.
multumesc!
Dupa cum vezi…l-am citit!
Prea bine nu stiu ce sa-ti spun…sunt surprinsa!!!
tinem aproape!!
si..apropo: da, sunt „blonda”, insa…sunt blond vopsita….
Buna,
pentru mine esti „blonda” doar ca nume, stai linistita. daca n-am uitat putina maghiara pe care am invatat-o traind in Brasov. unde ne intelegeam bine cu totii: maghiari, sasi, evrei, romani. Eu am ainceput blogul ca un loc in care sa-mi scriu amintirile – semn de batranete, fara indoiala. Mai scriu cate ceva pe teme de istorie, care este una din pasiunile mele. Si cateodata interactionez si cu politica, mai ales cand falsifica istoria. din pacate in ultimul an am avut foarte multe necazuri in familie, si am scris foarte rar. de la 150-200 cititori zilnic, am ajuns la 15-20.
Am înțeles mesajul:
„NOROC de secui, că altfel lua Mihai VIteazu’ o bătaie la Călugăreni, de numa’…”
din pacate, contrar spuselor istoriografiei romane comuniste, la Calugareni nu a fost vreo victorie a lui Mihai, dovada ca dupa batalie a fugit in Ardeal, lasand tara pe mana turcilor. la fel ca si Mircea cel Batran dupa Rovine, cand a fugit si acesta un an si ceva in Ardeal.
Pardon! La Calugareni, batalia a fost castigata de Mihai. DUPA batalie insa, Mihai nu a a mai avut resurse sa reziste si s-a refugiat. E o mare diferenta. Mai citeste, sfertodoctule.
In ce istorie ai citit asta? Ce an de aparitie avea cartea? Si ce grad autorul? Cand invingi, dusmanul fuge si te lasa in pace. Daca pe moment l-ai surprins, i-ai produs pierderi si l-ai intors inapoi, dar a doua zi ii arati dosul, nu prea se cheama victorie. Doar in istoriografia securisto-comunista. Valabil si pentru lupta de la „rovine”, cand Mircea pierde tronul si cea mai mare parte din tara. Victorie este cea de la Podul Inalt. Dupa ea turcii au tinut-o intr-o fuga, pana la Dunare.
Aia cu „n-a mai avut resurse sa reziste” este tare, cu voia ta o preiau si-o s-o folosesc. Nu mi-ar fi trecut niciodata prin cap chestia asta. E drept ca la planificarea resurselor noi romanii n-am stat niciodata prea bine…
Vad ca intrebarea mea cu gradul era buna! Vizavi de gandirea ta, si modul de a jigni oamenii, care-mi aduce aminte de tinerii absolventi ai Scolii de la Baneasa…