Macri’s – Dați-mi un inginer și voi schimba lumea!

Acest articol a fost citit de 520 ori!

„Dați-mi un inginer și voi schimba lumea!”, spunea un antic celebru. Măi, astăzi în familia mea a mai apărut un inginer! Suntem doi acum, deci lucrăm deja la schimbare. Fiul meu a devenit inginer software azi, absolvind Calculatoare și Tehnologia Informației, prin susținerea lucrării de licență. Pentru care a ales să facă ceva original, și să învețe singur software-ul necesar pentru asta. Lucru normal la această meserie. Să înveți mereu, singur sau împreună cu alții. O meserie care nu-ți lasă „micile celule cenusii” – cum le denumea Poirot – să șomeze.

Un sfat pentru toți cei care au copii cu înclinație spre științele exacte și cu drag de calculator: vedeți dacă nu vor să facă o meserie din această pasiune. O meserie care e în prima linie a schimbărilor care vin, și care ne vor transforma radical viața. Îmi pare rău pentru economiști, juriști, funcționari și multe alte meserii. Pentru că piața lor de muncă se va subția deceniu cu deceniu. Informatizarea și robotizarea vor crea alternative mai ieftine de soluții, pentru ceea ce fac ei. Inginerii, fizicienii, chimiștii, softiștii vor fi meseriile care vor da șanse reale tinerilor.

Un profesor deosebit a propus să li se predea copiilor informatică începând cu clasa a V-a. Reacțiile pe FB au fost de multe ori aberante. Cea mai des întâlnită opinie:

-Cum, domnule, după ce că au o programă așa de încărcată, să le mai băgam încă o materie?

Da, să le mai introducem o materie, și să mai aruncăm peste bord din ceea ce nu folosește, sau prisosește. Dar să le introducem informatica de la vârsta respectivă înseamnă să le dăm o șansă. Pentru ceea ce va urma. Ceea ce multe materii din programă nu prea fac, să fim sinceri.
La vârste fragede bazele informaticii trebuie predate mai mult în joacă. Treptat elevii vor fi atrași de materie, făcând mai ușor trecerea spre un nivel superior de informații.

Trebuie predată informatica în mod atractiv, cu pasiune, nu sec și cu rigurozitate extremă. Nu toți copii vor merge ulterior în direcția respectivă. Dar le va fi mult mai ușor să lucreze în orice domeniu al economiei, având cunoștințe basic de informatică. Și se vor adapta mai ușor la schimbările ce vin. Pentru că previziunile din Șocul Viitorului al lui Toffler sunt deja depășite de realitatea ce ne înconjoară.

IT-informatica-calculator-538x332
sursa foto:  bucurestifm.ro

Eu unul mi-aș dori ca România să rămână în prima linie a schimbărilor mondiale, printr-un număr mare de specialiști în  informatică. Pentru ei nu este nevoie să construiești fabrici sau combinate gigantice. Ai nevoie de calculatoare performante, net de mare viteză, respectiv un ambient plăcut de lucru, atunci când nu lucrează de acasă. Domeniul IT  a produs anul trecut mai mult produs intern decât agricultura. Care este pe val, și în revenire puternică. Și mai ai nevoie de școli bune și profesori pregătiți. Nici pentru așa ceva investițiile nu trebuie să fie uriașe!

Trei ziare de mare tiraj (electronic, nu, pentru că și aici a intervenit schimbarea) se revoltau azi, pentru că o gimnastă din lotul național a plecat să se antreneze în Ungaria, și va cere și cetățenie acolo. Ar trebui ca aceste cotidiene să plângă zilnic, minut de minut, pentru că ne pleacă din țara în mod sistematic, specialiștii IT!

Să nu înțelegeți de aici că manifest un sentiment de subapreciere a celorlalte meserii, altele decât ingineria, în mod special cea din IT. Nu, în  nici un caz. Doar că domeniile lor se schimbă aproape la fel de repede ca ingineria, iar practicanții lor nu știu cât sunt de pregătiți pentru asta. Învățământul în mod clar nu este pregătit în momentul de față să fie o interfață a schimbării, așa cum se impune.

Concluzia mea: hai să nu mai plângem combinatele energofage și să îndrumăm tinerii spre domenii cu viitor. Avem nevoie de ingineri bine pregătiți, sunt la mare căutare, toată lumea îi dorește. De multe ori statele și-i fură unul altuia, prin tot felul de programe de atragere de talente. Și mai avem nevoie și de artiști, care să ne facă viața mai frumoasă. Pentru că oricât de mult ne-am informatiza, nu suntem roboți. Și – din păcate – artiștii adevărați sunt din ce în ce mai puțini.

Acest articol a fost citit de 520 ori!

Please follow and like us:

0 Replies to “Macri’s – Dați-mi un inginer și voi schimba lumea!

  1. Rezonez total cu tine Silviu, as aduce un singur amendament: Numar egal de ore de calculator cu cele de sport ! Cauna dintre marile mele dureri de privitor atent este ca avem din ce in ce mai multi copii amotrici. Adica nu stiu sa mearga si/sau sa alerge ! Stii de ce ?
    ca nu exerseaza !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.