♪♪ Noi bem vin, noi bem vin… Voi beți vin?

Acest articol a fost citit de 864 ori!

vinuri
foto: Diana Slav

Stând cu o bucată imensă de ceafă în cuptor, gătindu-se la foc mic, mă gândeam ce vin merge să-i asortez, ca papilele gustative să zică și ele „Bogdaproste!”. Și mi-am dat seama că mi-e mult mai ușor să aleg acum, după ce săptămâna trecută am fost la o întâlnire a bloggerilor constănțeni cu Ionuț Făcăleț. Cine este Ionuț Făcăleț? Merită să aflați, în câteva vorbe.

Ionuț este un somelier român, certificat de Court of Master Sommelier UK, cum s-ar zice de către instanța supremă în domeniu. A trăit mulți ani pe afară, muncind pe rupte pentru a obține certificările necesare în domeniu. N-o să va vină să credeți dar domeniul acesta, aparent mai aproape de lumea artei, presupune la fel de multă muncă ca la orice job de zi cu zi. Presupune, aș zice eu, și ceva înzestrare naturală, deși faptul că Ionuț este profesor de mate-info ar putea să mă contrazică.

Întâlnirea cu Ionuț a fost de cunoaștere reciprocă, și de aducerea la cunoștința noastră a faptului că un proces ambițios va demara avându-l pe el la origine. În ce constă procesul? Într-o acțiune de educare – a cât mai mulți oameni interesați – în ceea ce privește vinul, calitățile și binefacerile sale. Este un domeniu în care suferim mult, deși multitudinea de podgorii românești, mai vechi sau mai noi, ne-ar putea face să credem altceva. Ionuț va face cursuri, gratuite și contra cost, pentru cei interesați, dar și pentru persoanele din domeniul HoReCa, cele având în fișa postului alegerea vinurilor pentru clienți, asortarea lor corespunzătoare la mâncare, concepția meniurilor combinată cu achiziția de vinuri. Totodată Ionuț va organiza și  va participa el însuși la diverse manifestări, menite a stârni interesul pentru cea mai nobilă băutură, vinul.

Pe lângă pregătirea profesională fără cusur, Ionuț este un personaj în sine, ce merită cunoscut. Orice întrebare despre vin, oricât de naivă, pare a elibera un declic ce duce la un răspuns rapid, documentat și extrem de amănunțit. Omul trăiește pentru vin, pentru tot ce este legat de acesta, și dorește să impărtășească și altora pasiunea sa. Face frecvent digresiuni, ceea ce mi l-a făcut și mai simpatic, pentru că sufăr de aceeași boală, dar digresiunile se păstrează în sfera domeniului de referință, așa că în final te simți mai îmbogățit cu informații, unele neașteptate.

La un moment dat, aveam senzația că la masa noastră zburau spre el – ca niște săgeți trase din toate direcțiile – întrebările, iar el răspundea spontan, sub formă unui minicurs curs despre vin, mâncare și geografie. Și-au aflat răspuns întrebări dintre cele mai neașteptate:

-Câte bule sunt într-o sticlă de șampanie?
-Se poate face vin alb din struguri roșii?
-Care este cel mai scump vin din lume?
-Care este cel mai scump whisky din lume?
-Cine a inventat pastele?

Și așa mai departe, cale de vreo trei ceasuri. Din fericire întrebările se mai întrerupeau, când și când, atunci când somelierul ne dădea să gustăm câte un vin nou adus. Și Ionuț Făcăleț ne-a dat să gustăm vinuri albe, rose și roșii, asortate la diverse specialități pregătite de cei de la Chinese Garden, care au fost gazdele întâlnirii. Dacă vă place rața cu portocale, sau dacă vreți sa gustați pentru prima dată așa ceva, bucătarul respectivului restaurant face una pe cinste.

În concluzie, Ionuț Făcăleț trebuie urmărit cu atenție, senzația mea fiind că va scutura puțin piața vinului bun și a trainingului despre vin din România, care pare puțin amorțită.
Eu am de gând sa o fac!

Acest articol a fost citit de 864 ori!

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.