Acest articol a fost citit de 424 ori!
Greu de scris câteva cuvinte despre Stelian Tănase. Și nu pentru că n-ai avea ce scrie, ci dimpotrivă! Ce să scrii mai întâi despre un om pe care wikipedia ni-l prezintă ca: „scriitor, eseist, istoric, politolog, publicist, scenarist, regizor, realizator de televiziune și analist politic”? Primul gând este să te întrebi cum are cineva suficient timp în viață pentru a face toate aceste activități? Când timpul, singura resursă finită a omului, zboară pe lângă noi cu viteză amețitoare. Sper să aflu răspunsul joi seară, chiar de la personaj.
Pe Stelian Tănase l-am remarcat prima dată când s-a organizat Grupul pentru Dialog Social, prima organizație non-guvernamentală înființată după Revoluție. Dumnezeule, ce personalități marcante reunea acel grup, cu ce aviditate citeam fiecare număr din 22, o revistă cum nu mai fusese, și – din păcate – s-ar putea nici să nu mai fie.
Apoi, în 1991, Stelian Tănase a fost printre cei care au insistat ca Alianța Civică să se transforme în partid, și să lupte cu neocomunismul în parlament, cu arme politice. Mișcarea a fost inspirată, a ajuns deputat pe listele Convenției Democratice, putând continualupta la alt nivel. Politica pare însă să nu-i fi mai fi lăsat timp suficient pentru scris, astfel că după patru ani se întoarce la dragostea dintâi.
Plonjează în studierea Arhivelor Securității, face doctoratul, ajunge profesor delegat la UCLA, ține conferințe în țară și în străinatate. Cochetează cu televiziunea, uneori stârnind controverse cu alegerile sale. Ajunge, în cele din urmă, Președinte al Societății Române de Radio și Televiziune. Arde intens, ca orice creator, ceea ce ii afectează sensibil sănătatea. Primește din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer.
Dar, mai ales, scrie! Scrie, cu o prolificitate de invidiat! Romane, eseuri, memorialistică, articole de presă. Când și când face emisiuni tv. E obișnuit cu camerele tv, se mișcă fluid, se exprimă nestingherit în fața lor.
Analizele sale politice sunt de natură să pună pe gânduri orice cititor sau telespectator. Romanele sale, fie dinainte de 1989, fie de după, se citesc cu nesaț. Cu toate acestea autorul este oarecum ignorat de dicționarele literare actuale, și nu știi dacă e din pricină că a publicat în anii tulburi de după 1990, sau pentru că este greu să fie încadrat într-un curent literar.
După „Moartea unui dansator de tango” (2011), așteptam cu interes să văd ce va mai scrie Stelian Tănase.
A trecut ceva timp, până zilele acestea, când ne propune două titluri noi. „Dinastia” – povestea celor patru regi ai României spusă pe înțelesul tuturor și thrillerul „Nocturnă cu vampir opus 1”. Activitatea sa de cercetător a arhivelor îl ajută în mod cert să recreeze atmosfera timpurilor trecute, oferind un aer aparte cărților sale. Bucureștiul de altădată rar este descris cu atâta acuratețe ca în operele sale, fie ele istorice sau de ficțiune.
Pentru lansarea acestor două noi cărți, autorul va fi în Constanța joi – 8 martie – după amiază. Lansarea va fi găzduită de excelenta librărie Dorian Gray, de pe Bd. Ferdinand, nr. 24, despre care am mai avut ocazia să scriu. Așadar puteți discuta cu autorul, puteți lua autografe și auzi păreri avizate despre ultimele sale creații, după ora 17.
În locul iubitorilor de carte n-aș rata această ocazie, destul de rar urbea noastră găzduiește astfel de evenimente.
Acest articol a fost citit de 424 ori!
Mulțumesc de informație. Așa am aflat despre Dinastia pe care cred că o voi căuta și o voi citi. Cred că fiecare român interesat de trecut său, dar mai ales de viitorul său, trebuie să o citească.
Ca sa va faceti o idee, o gasiti in serial pe Youtube, s-a facut si film.
Am conandat-o deja.