Mult succes, fetelor! Sok sikert, lányok!

Acest articol a fost citit de 500 ori!

Tenisul feminin a început să contorizeze computerizat rezultatele și să realizeze clasamentul WTA începând din 1975, la simplu, iar la dublu din 1984. Cu o întârziere de doi ani față de clasamentul ATP al băieților, la simplu, și opt ani față de cel de la dublu.

La băieți Ilie Năstase a fost primul nominalizat ca fiind Nr. 1 ATP, stând 40 de săptămâni pe prima poziție. La dublu primul lider înregistrat a fost sud-africanul Bob Hewitt, pentru doar șase săptămâni.

Primul lider WTA la simplu al fetelor, conform clasamentului computerizat, a fost – pentru 25 de săptămâni – legendara Chris Evert. Iar la dublu istoria o reține pe Martina Navratilova ca deschizător de clasament. Ea juca deja pentru Statele Unite ale Americii, țară în care ceruse azil politic în adolescență. Acțiune care avea să ducă la retragerea cetățeniei de către guvernul comunist de la Praga. Martina avea să fie și liderul clasamentului la simplu, în mai multe rânduri. Un lucru nu tocmai la indemâna oricui.

Dacă rămânem la clasamentele fetelor, nu putem să nu remarcăm o dominație americană în anii deceniului nouă al secolului trecut. Singurele care le puneau probleme americancelor fiind jucătoarele din Cehoslovacia. Odată cu începutul ultimului deceniu din sec. XX, apariția a trei nume noi, Steffi Graf, Monica Seles și Arantxa Sánchez, le pune la colț pe americance. Care rămân doar cu dominația clasamentului de dublu, dar și acolo fiind amenințate de Zvereva și Sukova.

Deci harta campioanelor se colorează cu zone noi: Germania, Iugoslavia, Spania, Belarus și Cehoslovacia. Fetele din est nu se lasă, luptă cot la cot împotriva colegelor lor din țările vestice.

Americancele revin după anul 2000 în forță, prin Lindsay Davenport și Jennifer Capriati, În schimb dau de un nou obstacol, venit din micuța Elveție, în persoana supercampioanei Martina Hingis. După două întreruperi fortuite, elevețianca s-a retras din tenis din postura de lider la dublu, în anul 2017!

Surorile Williams se strecoară în clasamente începând cu 2008, dar trebuie să dea bătălii grele cu belgiencele, italiencele și chinezoaicele. Care încep si ele să devină campioane. Australia se înscrie și ea în cursă, iar Cehia revine sporadic pe podium. Rusia și Serbia intră și ele în horă, devenind obișnuite ale primelor locuri. Germania și Belarus intervin la rândul lor în cursă, marcând săptămâni bune de dominație.

În general observăm că școlile vechi și celebre de tenis feminin au produs multe campioane. Lumea obișnuindu-se să vadă sportive din USA, Spania sau Cehia pe primele locuri. Surprize destul de puține, din partea Elveției, Belarusului sau Danemarcei. Patria tenisului, Anglia, lipsește însă cu desăvârșire din clasamentele liderilor feminini!

Surprizele mai recente, care au surprins lumea tenisului feminin, sunt în număr de două.

Prima surpriză este apariția Simonei Halep în postura de lider mondial, unde rezistă de pe 26 februarie 2018. Micuța jucătoare din Constanța, formată pe zgura terenurilor de la  Tennis Club Idu Mamaia, a profitat de momentul prielnic și a cucerit prima poziție. Cu tenacitatea caracteristică aromânilor a urcat pas cu pas în ierarhie, victorie cu victorie, turneu cu turneu. Strângând din dinți, luptând până la ultima picătură de energie, ceea ce a dus-o chiar pe patul de spital, după finala de la Australian Open. Aș zice că Simona a înfipt steagul României pe un pisc amețitor. Unde acum câțiva ani nici nu visam că ar putea vreodată fâlfâi tricolorul. Din fericire în spatele Simonei Halep se aliniază un lung șir de fete talentate, încât în curând se va putea vorbi de o școală românească de tenis feminin.

A doua surpriză s-a produs de câteva zile, o dată cu trecerea pe poziția de lider mondial la dublu feminin a jucătoarei maghiare Tímea Babos. Premieră și pentru Ungaria, așa cum a fost și pentru România. Deținerea unei poziții de lider mondial aduce în fața reflectoarelor ambele națiuni. Timea și-a clădit la rândul său ascensiunea pe muncă asiduă, dovadă cele 18 titluri WTA la dublu, Pe lângă cele 3 la simplu, și multe turnee ITF câștigate. Interesant că ambele sportive despre care vorbim au câștigat primul lor titlu de Grand Slam în 2018, Timea la Australian Open, la dublu, iar Simona la Roland Garros la simplu. Au și vârste apropiate, 26 de ani Simona, respectiv 25 de ani Tímea.

Cele două tinere au ajuns, în mod firesc, modele pentru generația lor, catalizând energii și atrăgând mii de tineri către tenisul de câmp. Un lucru extraordinar, într-o lume a computerelor și telefoanelor inteligente. Care țin tot mai departe tinerii de mișcare. Așadar România și Ungaria urcă împreună, pentru prima dată in istorie, pe prima treaptă a clasamentelor WTA. Și o fac prin intermediul a două fete minunate, ale căror porecle sportive, Halepeno și Babosdook, spun câte ceva despre personalitatea lor mai greu de descoperit.

Mult succes, fetelor!
Sok sikert, lányok!

Acest articol a fost citit de 500 ori!

Please follow and like us:

0 Replies to “Mult succes, fetelor! Sok sikert, lányok!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.