Eveniment literar – Lansarea cărții „Timpul regăsirii. Fiii Avdellei”

Acest articol a fost citit de 1170 ori!

Mâine va avea loc la Constanța un eveniment de la care nu pot lipsi. Steliana Duliu-Bajdechi, adică cea aflată în spatele vocii care ne prezintă știrile culturale la Radio Constanța, debutează ca romancier. Cu un roman de dragoste, a cărei acțiune se petrece în spațiul balcanic, în zona din care autoarea își are originile, zona Avdellei. Un roman care poartă numele „Timpul regăsirii. Fiii Avdellei”, și ne va  vorbi despre trăiri și întâmplări ale aromânilor, verii noștri sud-dunăreni.

Apariția acestui roman mi se pare nemaipomenit de bine-venită, în condițiile în care armânamea se confruntă cu o dublă provocare în zilele noastre. Pe de o parte cea a căutării identitare, departe de a se fi încheiat, și care naște în continuare pasiuni și controverse între armâni. Iar pe de altă parte cea a păstrării conștiinței apartenenței la armâname, în condițiile în care membrii acesteia trăiesc risipiți pe teritoriul a cinci state balcanice, iar unii dintre ei în diaspora.

Cum poți lupta împotriva asimilării, în condițiile lipsei educației în limba ta, în condițiile în care căsătoriile mixte au devenit ceva obișnuit, iar tinerii vorbesc din ce în ce mai puțin limba? Mi se pare că soluția poate fi ceea ce am putea defini cu o sintagmă preluată din epoca comunismului, și anume „rezistența prin cultură”. Limba, obiceiurile, muzica, cărțile și filmele, emisiunile radio și tv, internetul, toate la un loc și fiecare în parte trebuie folosite pentru acest unic scop. Orice alt mijloc ce contribuie la afirmarea identității armânești trebuie de asemenea folosit.

Un roman care să le prezinte cititorilor lumea armânilor de altă dată, modul în care gândeau, trăiau și iubeau, mi se pare o cărămidă trainică adăugată la temelia identității acestui neam. Eu unul trebuie să mărturisesc că am ajuns să înțeleg mai bine spiritul unui alt neam, cel maghiar, după ce am citit cartea lui Illyes Gyula numită „Poporul Pustelor”. Sper că în curând, după ce voi citi romanul Stelianei Duliu-Bajdechi, ce are ca subtitlu „Fii Avdellei”, să îi înțeleg mai bine și pe armâni. Ceea ce înseamnă că voi fi mai câștigat și mai informat decât până acum.

În consecință voi fi mâine, sâmbătă, 8 decembrie, de la ora 11.00, la Cityplex Tomis Mall, etajul IV. Despre roman vor vorbi teatrologul Anaid Tavitian, dr. Maria Pariza, precum și comandor dr. Ioan Damaschin. În cadrul evenimentului se vor face proiecții cu fotografii din colecția personală a autoarei, pe o ilustrație muzicală realizată de Adrian Stavian.

Intrarea este liberă la lansare, toți cei interesați sunt așteptați.

Acest articol a fost citit de 1170 ori!

Please follow and like us: