Adrian Cioroianu, asteptand din nou… ciolanu’ (n-am gasit alta rima).

Acest articol a fost citit de 409 ori!

imagine: www.antena3.ro
imagine: www.antena3.ro

Foarte tare interviul (?) luat in revista Catavencii fostului ministru, actualmente istoric. Sau fostului istoric, ce spera sa fie iar ministru. Ma rog, nu stiu exact, dar nici baiatul de la Catavencii nu stia, el a primit ordin sa-l mai scoata din uitare pe Cioroian, si sa mai dea putin in Basescu. S-a achitat cu brio de misiune, dar de jena s-a ascuns sub cuvantul “reporter”, si a uitat si sa semneze articolul.

Cioroianu bate campii pe jumatate de pagina de ziar, incercand sa faca filozofia istoriei si sa emita consideratii memorabile asupra neamului romanesc. Reporterul bate si el campii, punand intrebari pe care nici nu vreau sa ma gandesc din ce organ le-a scos:

-Care este istoria fondatoare a bramburelii politice de azi?
-Nu sîntem (sic!) Polonia, în Ucraina! Am fost vreodata Polonia?
-A mai existat vreun Basescu in istoria noastra?

Reporterul probabil ca e batran saracu’, si nu a auzit de reforma  ortografica  a limbii romane de dupa revolutie. Sau poate corectorul nu a auzit, cine stie, si o tine intr-una cu “sîntem”.
Cert este ca Cioroianu face lumina in mintile noastre, si devine intr-adevar memorabil:

-“Ce se intampla in Romania este imaginea in oglinda a vietii politice din Europa sudica…” (aici aproape i-a iesit, doar ca imaginea in oglinda este opusa sau rasturnata fata de realitate, deci nu este identica, cum vrea onoratul sa spuna);
-“In ciuda a ceea ce oamenii cred, istoria nu se repeta niciodata”.
-Ca Basescu n-am avut, dar liderii simpatizati la inceput de “bobor” au sfarsit foarte prost, ca si Carol al II-lea, Ceausescu si Basescu (aici mi-a fost mila de voi si am sintetizat). Deci Basescu a sfarsit prost, probabil se va anunta in seara asta pe Antene si Irealitati cum s-a intamplat minunea.
-“Romania este condamnata sa se inteleaga in conditiile actuale, cu Polonia”. Aici m-a prins nepregatit, avem vreun conflict deschis, istoric sau actual, nerezolvat cu Polonia?
-„eu sint doar un profesor povestitor al istoriei – unul care este mandru ca e roman…”

Prostia asta asta cu „mandru ca sunt roman“ revine consecvent in discursul multor compatrioti, mai ales cand sunt ascultati sau cititi. Se stie ca da bine la imagine. De ce sa fii mandru ca esti roman? Vorba lui Moromete: ” Pe ce te bazezi?”. Esti roman si gata, e o situatie normala, n-ai de ce sa te rusinezi, dar nici de ce sa pocnesti de mandrie. Ia un tricou, plagiaza-l pe Conect R, si scrie pe el: “Sunt roman”.

Si ce mai zice distinsul nostru istoric? Era sa zic si diplomat, dar nici chiar asa, nu pot sa trec peste semnul smecheresc facut intr-o dimineata lui Juan Carlos al Spaniei. Incheie intr-o nota optimista, asa cum da bine la suflarea USL-ista, nu PSD-ista, nu PNL-ista, la suflarea ….ista, ma intelegeti voi:

-“Nu sîntem cel mai naspa neam din lume”.

Ce inseamna dom’ne sa fi fost ministru de externe, si sa fi umblat atata prin lume. E scris adanc, mon cher. Parol…

Acest articol a fost citit de 409 ori!

Please follow and like us:

0 Replies to “Adrian Cioroianu, asteptand din nou… ciolanu’ (n-am gasit alta rima).

  1. Inca un bou pe firmamentul politicii romanesti; avand in vedere ca boii sunt animale muncitoare, imi cer scuze de la ei (BOI, adica…) si consider ca cioroianu (nu-i nici o greseala, cu litere mici de la-nceput) e un istoric in politica si un politician in istorie…le face pe ambele asa cum stie mai bine, adica prost!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.