La filmul laudat sa nu te duci cu punga …

Acest articol a fost citit de 397 ori!

Dupa vreo 15 ani de absenta din fata marelui ecran, a trebuit sa merg la cinema intr-o duminica seara. Ca sa dau satisfactie jumatatii mele care dorea sa plece undeva  de acasa. Dar si juniorului meu, care vazuse filmul si-l categorisise ca fiind “mishto”. Am observat ca aceasta categorie (mishto, adica) este prima pe buzele adolescentilor de azi. Atunci cand le pui intrebari de genul: cum a fost la concert?; cum a fost la film?; cum a fost la majorat? La extrema cealalta este o alta binecunoscuta expresie, adica “nashpa”. Ea se obtine ca raspuns generic la intrebarile: cum a fost la scoala azi?; cum a fost la mate?; cum a fost la sedinta?

Deci intre mishto si nashpa viata adolescentilor romani de secol XXI are niste coordonate clare. Care-i ajuta sa se orienteze in viata, in lipsa invechitelor percepte morale, care nu mai sunt de bon ton. Dar  intorcandu-ne la film, am cedat la presiunile consoartei, care m-a marcat scurt. Cam ca un fundas central din amintirile de altadata ale fotbalului romanesc, post care am observat ca a cam disparut din organigrama echipelor  de azi. Cele participante la Liga lui Mitica. Al dracu’ dom’ Mitica!

Am cedat si datorita faptului ca urma sa merg la “multiplex”, la mall, adica un fel de culme a vizionarii pentru mine. Copil de taran de pe meleaguri obrejene, care nu vazuse la viata lui decat cel mult filme pe panomaric. Iar primul film 3D pe care-l vazuse  in 1980 era de productie sovietica!

-Ce film vedem nevasta?, am intrebat curios?
-Nu stiu, unul cu Tom Cruise!, a replicat consoarta, vadit interesata doar de jumatatea masculina a distributiei.
-Serbane, femei joaca in filmul asta?, am apelat la expertiza  juniorului, care deja vizionase minunea de film.
-Da, mah, e una blonda, cred ca am mai vazut-o intr-un film, cand eram mai mic.

Cum ultimul film vazut de mine la cinema impreuna cu juniorul fusese Terminatorul 2, am renuntat sa mai fac presupuneri asupra eroinei principale. Convins ca probabil e o diva pe masura eroului principal. Ajunsi la cinema am platit biletele si am aflat cum se cheama filmul, si eroina principala. Iar – dupa afis – am realizat cam in proportie de 80% care va fi actiunea.

Deci :
Knight and Day, SUA, 2010
Regizor: James Mangold
Cu: Tom Cruise, Cameron Diaz s.a.

Intrat in sala am apreciat cu satisfactie patrunderea civilizatiei americane si in randul cinefililor romani. Ma refer la sucuri carbo sorbite zgomotos cu paiul, floricele popcorn, pungi  care fosnesc, rasete etc. De cand visam asa ceva, de pe vremea Calauzei  lui Tarkovski! cand eram 13 spectatori in sala, dintre care 6 au plecat inainte de final! De buna seama, daca ar fi avut floricele si suc, ar mai fi ramas pana la pauza, macar. Alminteri sala era interesanta, cu o panta pronuntata, cu scaune de plastic, inguste, dar cu suport de pahar pe stanga. Dupa 5 minute, vazandu-ma cum ma agit, nevasta-mea m-a apostrofat soptit:

-Ce tot te rasucesti atata?
-Ce sa fac ma, stau parca sunt in Tico! Astia nu s-au gandit ca mai vin si oameni  “gingasi”, ca mine, la film.

In fine, dupa 2 trailere care mi-au rezolvat problema cerii din urechi, a inceput filmul. Cand surpriza: este criza financiara si la americani! Asa ca producatorul a taiat si el 25% din posturile de  la TESA. Problema este ca a taiat si posturile machiorilor (machieuzelor, machiatorilor?). Asa ca descoperii ca Tom Cruise s-ar putea sa fi facut armata cam in acelasi leat cu mine. Ma rog – eu la Pitesti, el in Minnesota, amandoi culegand prune. Nu de alta dar nici vopsea de par nu au mai avut  in buget americanii. Sau poate acolo la ei, la scientologi, nu e voie sa alterezi opera domnului cu chimicale.

Surpriza a mers mai departe cand am vazut-o pe Cameron Diaz, filmand de parca o trezisera  dimineata la sase! Fara a-i mai da timp sa se fardeze: riduri faciale adanci, laba gastii la ochi, pliuri la gat, ten mat si cam cenusiu. Departe tare de cea care ne facea pe noi baietii sa salivam vazand-o in The Mask. In fine mi-am zis, a ajuns neorealismul si la Hollywood. Am nimerit bine, sa vezi ce film de autor o sa vad.

Si  am vazut! Un amestec de Bond cu Transporter 1+2+3, El Mariachi cu The Punisher. Cu un Tom Cruise care sare, impusca, omoara, salveaza, piloteaza, pierde, recastiga, cade, iubeste, iarta, glumeste (daca miscati ma sinucid, apoi o omor si pe ea!), face imposibilul sa fie posibil, ce mai! Totul cu sonorul dat la maximum. Bine ca nu era si 3D filmul, la cum cadeau avioane si zburau masini prin el, cred ca udam scaunul.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=JGPl86DBNNs]

Una peste alta m-am simtit ca la terasa la Mamaia, band un sprit de vara, mai subtire. Si admirand frumusetea mai trecuta a plajei de altadata, acum redusa la jumatate de curenti si maree, in lipsa unui dig protector. Dar daca vede Mazare filmul asta, sigur se invartoseaza deodata. Si ne-o trage frate un dig in larg, cu pavele de promenada pe el  si lampadare montate de Elba. Dar cu becurile (ecologice) cumparate obligatoriu de la Brick! Or sa dea atunci navala strainii la noi ca sa vada a opta minune a lumii. Cam cum am dat eu la Tomis, la filmul laudat.

Acest articol a fost citit de 397 ori!

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.