Cei mai drepti si mai viteji dintre traci, dar …

Acest articol a fost citit de 1029 ori!


foto: istorie-pe-scurt.ro

Atata ne-au intoxicat istoricii comunisti copilaria cu citatul din Herodot despre geti – ca fiind “cei mai drepti si mai viteji dintre traci” – ca acesta a devenit un stereotip al tuturor lucrarilor, referatelor, analizelor despre stramosii nostri. Mai nou il vad postat si pomenit in toate interventiile protocronistilor, adeptii medicilor Napoleon Savescu sau Lucian Cuesdan. Adepti cu firi patimase pentru care civilizatia s-a nascut in Tracia, oricine gandeste altfel fiind categorisit drept tradator, vandut, antinationalist marsav. Cum atunci cand ma doare capul nu ma duc la istoric sa ma trateze, nu prea vad de ce atunci cand vreau sa aflu ceva despre istoria neamului meu trebuie  aflu acest lucru de la medici ?

Asa ca hai sa redam macar odata tratatul lui Herodot integral, cu bunele si relele lui despre stramosii nostri. Mai ales ca nu e nevoie sa fetisizam acest citat ca pe un adevar absolut. E doar parerea unui om, dintr-un neam vecin cu getii, neam care se mai incontra din cand in cand cu acestia. Deci:

“Geţii sunt cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci.(…) După indieni, neamul tracilor este cel mai mare; dacă ar avea o singură conducere şi ar fi uniţi în cuget, ei ar fi, după părerea mea, de neînfrânt. Dar unirea lor e cu neputinţă şi nu-i chip să se înfăptuiască, de aceea sunt ei slabi. (…) La ei, la traci, trândăvia este un lucru foarte ales, în vreme ce munca câmpului e îndeletnicirea cea mai umilitoare; a trăi de pe urma jafului este pentru ei cel mai frumos fel de viaţă. (…) La traci există următoarea rânduială: îşi vând copiii pentru a fi duşi peste hotare”.

Sa trecem peste niste coincidente uimitoare cu obiceiurile urmasilor de peste ani, pe care nu vreau sa le comentez. Ca sa nu mai fiu injurat urat. Cum am fost pe un blog cu miros de canepa geto-daca arsa la ritualuri. Am simtit nevoia redarii citatului in integralitatea lui, pentru cei care nu prea deschid o carte decat accidental. Categorie care reprezinta tinta predilecta a manipularilor nationaliste de ieri si de azi.

Acest articol a fost citit de 1029 ori!

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.