Jurnal de bord – Marți, 19.06.2018

Acest articol a fost citit de 438 ori!

Azi am avut ocazia să privesc o bucățică din cartierul în care locuiam mai demult, de la un etaj superior al unei clădiri de birouri. Când m-am mutat în zonă, în 1990, străduțele respective erau adevărate oaze de verdeață. O mulțime de copaci, mai ales castani și salcâmi, aproape își uneau coroanele în mijlocul străzii, ca un tunel verde și umbros. Acum copacii care mai există sunt pur și simplu împușcați, din loc în loc.

Prin 1998, plopului din fața casei în care locuiam i s-a prăbușit un braț gros, pe acoperișul nostru. Probleme mari, nu-l puteam mișca, și am solicitat sprijinul Primăriei să toaleteze pomul și să îndepărteze creanga prăbușită. Strigăt în van. După 2 zile de agitare, o șpagă bine plasată a dezghețat un funcționar local. Ne-a dat aprobare să toaletăm pomul, și ne-a spus că o echipa va veni peste circa o lună să facă asta.

Am clipit iar din ochi, și funcționarul ne-a dat o carte de vizită.

-E o firmă care are contract cu noi, sunați-i.

A doua zi, când am venit de la muncă, copacul nu mai exista! Firma respectivă rezolvase cu totul, tăindu-l de la rădăcină! Fără să întrebe, fără să ne spună nimic. Supărați, ne mai relaxam cu gândul că au rămas totuși o grămadă de copaci pe stradă. Dar nici asta nu avea să dureze mult. Locuitorii din zonă au început să-și cumpere mașini, visul oricărui român până în 1989. Și brusc copacii de pe stradă au început să se usuce. Am dezlegat misterul târziu, când l-am văzut pe un vecin turnând motorină la rădăcina unui pom. Alții, mai inventivi, i-au decojit de tot, pe mai bine de un metru înălțime. Lăsându-i astfel să moară încet…

-Mi-am luat mașină, vecine, și-mi cade mizerie de pe pomul ăsta, f*tu-i mama lui de pom. Ăștia de la Primărie nu dau aprobare să îl tai, că e în putere. Voi ați avut noroc de creanga aia, care v-a căzut pe casă, că ați avut motiv să-l tăiați de tot. Dar cu motorină, în câteva luni e gata, îl ia maia-gaia.

O plimbare pe străzile respective, vara, în zilele noastre este un adevărat chin. Casele răcorite de umbra pomilor de altădată sunt pline acum de instalații de aer condiționat…

Acest articol a fost citit de 438 ori!

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.